Haberler

Somalili Müslümanlar Kuran-ı Kerim İstiyor

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem ile Yurt dışında ve yurt içinde bulunan ihtiyaç sahibi insanlar hakkında yaptığımız röportajda Afrika ülkelerinde çok büyük oranda mağduriyetler yaşandığına dikkat çekti.

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, özellikle yut dışında Afrika ülkelerinde çok büyük oranda mağduriyetler yaşandığına dikkat çekti. Somali başta olmak üzere birçok Afrika ülkesi zulüm ve sömürü altında, Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu olarak bu ülkelere yardımlarda bulunan ülke sadece Türkiye. İşte Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem ile yapmış olduğumuz  haftalık röportajda Afrika ülkelerinde yaşanan mağduriyetleri konuştuk.

Kurban Bayramında Somali’ye gittiniz, orası ile ilgili izlenimlerinizi aktarabilir misiniz?

Bu kurban bayramında Somali’deydik. Yurt dışı Kurban kesimlerimizi burada gerçekleştirdik. Kurban bayramında ise Somalili kardeşlerimizle kurban sevincimizi paylaştık. Ekip olarak Somalili din kardeşlerimize birlikteydik. Onlarla kurban sevincini paylaştık. Onların az da olsa sofralarına destek olmak için Somali’deydik.

Kurban bağış vekâleti dışında Somali’de ne gibi hizmetler yaptınız?

Bizler Somali de yaşayan kardeşlerimizi kucaklamak için bu ülkeye gittik. Kurban vesilesi ile gerçekten çok güzel oldu. Bizlere kurban emanetlerini teslim eden kardeşlerimizin emanetlerini yerine getirmek için Somali ye gittik. Kardeşlerimizin 490 adet yurt dışı kurban bağışlarının vecibesini yerine getirdik.

1991’de Somali İç Savaşı’nın başlamasından beri devletin çoğu bölgesinde merkezi bir hükümet kontrolü yoktur. Bizler kurbanlarımızı kamplarda, medreselerde ve yetimhanelerde kestik. Somali’de dikkatli adımlar atmak zorundasınız. Her yere giremiyorsunuz. Büyük bir güvenlik sorunu var ülkede. İki kampta kurbanlarımızı kestik. Üç tanede medresede kesim işlemi gerçekleştirdik.

Kurbanlarımızı özellikle senede belki bir defa beklide hiç et yüzü göremeyen ihtiyaç sahibi mağdur insanlara dağıttık.

Tabi ki gayemiz sadece et değil, ülkemizdeki vatandaşlarımızın sevgisini selamını, samimiyetini ve emanetlerini oraya olaştırdık. O insanlara giderken sadece kurbanlarla gitmiyoruz. Onlara ülkemiz insanlarının göndermiş olduğu her türlü ihtiyaç maddesini de ulaştıran bir köprü oluyoruz. Aynı şekilde orda bayram harçlıkları da dağıtarak başta yetimler olmak üzere ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürüyoruz. Bazı medreselerinin aylık masraflarını karşılıyoruz. Su kuyusu çalışmalarını yapıyoruz.

Somali’nin sosyal ve ekonomik durumu hakkında izlenimleriniz nelerdir?

Bilindiği gibi Somali dünyanın en mağdur ülkelerinden bir tanesi, yıllardan beri sömürge altında olan bir ülke ve iç savaşın hiç dinmediği insanları mağdur edilmiş İslamiyet’in ilk hicreti gerçekleştirdiği yerlerden birisi.

Oradaki din kardeşlerimiz yüzyıllardan beri alçıla pençeleşen Müslüman bir halk. Susuz perişan bir şekilde yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Afrika’nın kuzeyi ile ortasını ayıran Sahra Çölü, yüzölçümü olarak ABD’yi kapsayacak büyüklükte. Çölün güneyinde yer alan ülkeler için coğrafi olarak “sahra altı” tabiri kullanılıyor.

Kıtanın doğusundaki yaklaşık 12 milyon nüfuslu Somali, sahra altı ülkelerden biri. 60 milyon evcil hayvana sahip olan ülkenin en büyük gelir kaynağı ise hayvancılık. Bir yılda dört defa hasat alınabilen tarıma elverişli araziler bulunsa da büyük kuraklıklar insan hayatını olumsuz etkiliyor.

Resmi sayılara göre neredeyse her on yılda bir büyük bir kuraklık yaşayan sahra altı ülkelerinde suyun bitmesi, tarım arazilerini yok ettiği gibi insan ölümlerini de beraberinde getiriyor.

Somali de ekmekten fazla silah var, Somalili kardeşlerimiz bu silahları üretmiyor. Bu silahlar şer güçler dediğimiz güçler tarafından ülkeyi karıştırmak için ülkeye getirilen silahlar bu silahlar Somali de üretilmiyor.

Bu silahların asıl verileme nedeni halkı hizmetkâr olarak kullanmak amaçlanıyor. Ülkede iç kargaşa olması ve huzursuzluk ortamının olması hedefleniyor. Somali yüzde yüz Müslüman olan bir ülke, düşünün yüzde yüzü Müslüman olan bir ülkede neden iç savaş olsun? Neden kargaşa olsun? İşte bunları sürekli olarak şer güçler gerek mezhepsel olsun gerek ırkçı olsun gerek coğrafik olsun çıkar için bilinçli çıkarılan iç savaşlar ile çalkalanıyor.

Somali, Etiyopya, Eritre, Cibuti komple Afrika’nın bir bölgesi. Yani o bölge öylesine kutsal bir bölge ki bizler o bölgenin tamamına Habeşistan diyoruz. İşte ne yazık ki bu bölge iç kargaşalar ile paramparça edilmiş bir bölge. Her kampa giremiyor ve hatta rahat dolaşamıyoruz.

Düşünün insanlar o kadar cahilleştirilmiş ki ülkenin denizinde balık var fakat ülke insanlarına o kadar kötü lanse edilmiş ve balığın haram olduğuna inandırılmış. Afrika ülkeleri içerisinde denize kıyısı en uzun olan ülke Somali, Hint okyanusu ile iç içe fakat bu okyanusun nimetlerinden faydalanamıyor.

Kamplarda elektrik yok su yok yarım litre su 1 dolara satılıyor. Asgari ücretin 50 dolar olduğu bir ülkede insanların yediği en lüks yemek pirinç lapası. Tabakları bile ağaçtan oyulmuş kaplar. O şekildeki kaplara boşalttıkları lapa pirinci elleriyle ekmek olmadan yemek zorunda kalıyorlar. Bu yemeği şanslı olanlar günde bir defa yiyebiliyor.

Somali stratejik olarak Afrika da önemli bir konumda ülkenin alt yapısı petrol başta olmak üzere çok önemli elementlerin rezervine sahip, işte bu nedenle sömürü altında olan Somali de insanlar maalesef bu nimetlerden faydalanmaları engelleniyor. Bu durumdan kurtulmanın çaresi Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde olarak güç dengesi oluşturmaları gerekiyor. Bakacak olursak arakan bir dert yemende son zamanlarda yaşanan olaylar, ramazan ayında Sudan’daydık Sudan’ında bunlardan geri kalır tarafı yok. En önemlisi bu ülkelere Türkiye’den başka yardım eden yok.  Türkiye sadece yeterli olmuyor. Bu ülkenin insanlarına balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek gerek.

Toprakları verimli bir ülke birçok çeşit yetiştirilebiliyor. Bu ülkede bir kalkınma hamlesi yapılması için öncelikle insanlarının eğitimlerinin yapılması şart.

Somali halkının sizden istekleri neler oldu? Özellikle sizden istekleri oldu mu?

Biz Somali de 600 kişilik bir medreseyi ziyaret ederken bu medreselere Türkiye’den çeşitli hediyeler götürdük ve bu medresede ihtiyacın ne olduğunu sorduğumuz zaman bize söylenen en önemli ihtiyaç ne açlık nede susuzluk oldu. Bizlerden din kardeşlerimiz sadece Kur’anı- Kerim istediler.

Düşünün bu ülkede medreselerde eğitim gören ve bu medreselerden mezun olanlar hafız oluyor, ülkesine ve dinine hizmet ediyor. Bir Kuran’ı –kerim’i parçalar halinde dağıtarak dönüşümlü olarak eğitim veriliyor.

Biz daha öncede Kur’an’ı –kerim yardımında bulunmuştuk fakat bu ülkede çok fazla ihtiyaç var bizlerde bu nedenle Şanlıurfa da düzenlediğimiz bir kampanya ile bütün zorluklara ve maddi imkânsızlıklara rağmen, Somalili çocuklar Kur’an’ı-Kerim öğrenmeye çalışıyor. Öğrenciler Kur’an bölüşüp bu şekilde Kur’an’ı-Kerim öğreniyor ve hafızlık yapıyor adı altında Somali’deki medreselere yönelik bir yardım kampanyası başlattık.Kampanyamıza destek vermek isteyen hayırsever vatandaşlarımız Hasan Paşa Camii önünde bulunan ve aynı zamanda Karakoyun iş merkezinde bulunan stantlarımıza gelerek 15 tl karşılığında Kur’an’ı-Kerim yardımında bulunabilirler.Hatta sadece kendi adlarına değil, aynı zamanda aile fertleri adına da makbuz karşılığında istedikleri kadar bağışlarda bulunabilirler. İlk etapta hedefimiz 10 bin adet Kur’an’ı-Kerim göndermek.

Şanlıurfa’da çalışmalarımız hangi aşamada?

Bilindiği gibi Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani yardım Platformu olarak hem Şanlıurfalı ihtiyaç sahibi kardeşlerimize hem de Suriyeli kardeşlerimize yönelik yardım çalışmalarımız devam etmekte. Bu yıl Şanlıurfa’da da kurban kesimlerimiz gerçekleştirildi. Burada bulunan kardeşlerimiz kesilen kurbanlarımızın dağıtımını gerçekleştirerek ihtiyaç sahiplerine ulaştı.

Aynı zamanda Şanlıurfalı ihtiyaç sahiplerine başta gıda olmak üzere birçok kalemde yardımlar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Bu nedenle Şanlıurfalı hayırsever vatandaşlarımıza da bu yardımlarda emekleri olduğu için teşekkür ediyoruz. Bizler sadece bir köprüyüz. Alan el ile veren eli buluşturan bir köprü görevini görüyoruz. Bu nedenle hayırsever insanlarımızı bu kervana davet ederek kervanın bir parçası olmaya davet ediyoruz.

urfastk-iyad.org

2011 yılında Suriye iç savaşının başlamasıyla Suriye’de yaşayan insanların din-dil-mezhep-ırk ayrımı yapmadan mazlum duruma düşenlerine Suriye içinde yardım ulaştırarak onların Türkiye’ye göçünü engellemek, ilerleyen aylarda ise Şanlıurfa’ya gelecek olan göç dalgasının Şanlıurfa’nın sosyal dengesini, kimyasını bozmasını engellemek amacıyla Belediye Meclis Üyelerinin başvurusu, Şanlıurfa Belediyesi’nin encümen kararı ve Şanlıurfa Valiliği’nin özel izniyle kurulmuş Şanlıurfa’da faaliyet icra eden 60 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu gönüllülük esasına dayanan bir platformdur.